Program efterår 2012 – Københavns Universitet

Forside > Tidligere programmer > Program efterår 2012

Program efterår 2012

Tre foredrag var på programmet i efteråret 2012.

Torsdag d. 27. september 2012 kl. 17.00-18.30 i lokale 14.2.50

Anne Middelboe Christensen:
Begejstringssprog - og andre dialekter i professionelt anmelderi

Alle kan anmelde alt muligt for hinanden i deres digitale netværk - så hvilken rolle spiller nu de professionelle anmeldere? Og hvordan udvikler deres retorik sig i disse år? Teateranmelder Anne Middelboe Christensen giver en række eksempler og inviterer til diskussion: Hvor legende kan sproget blive, når man skriver under ekstremt tidspres? Hvordan ses anmelderens stigende selviscenesættelse i sproget? Og hvilket sprog trives i det hele taget i anmeldelserne, der i øjeblikket bliver kortere og kortere?

Anne Middelboe ChristensenAnne Middelboe Christensen er teateranmelder ved Dagbladet Information og underviser i kulturjournalistik ved Nordiske Studier. Hendes nye bog Begejstring & Brutalitet - en guide til anmelderens rolle (Informations Forlag 2012, 199 kr.) kan købes i forbindelse med foredraget.

 

Mandag d. 12. november 2012 kl. 17.00-18.30 i lokale 14.2.50

Mark Herron:
Obama og Romney – en duel på fortællinger?

Er den gode historie virkelig vigtigere end fakta i amerikansk politik? Heldigvis er de to aspekter indbyrdes afhængige, men kampen om præsidentposten er i høj grad blevet en duel på fængende fortællinger. Modpartens historier bliver udfordret på vælgermøder og partikonventer - og forbindelsen til faktuelle forhold kan svigte. Mark Herron, der opholder sig i USA under valget i november, vil præsentere et dugfrisk perspektiv på de formelle talesituationer, der tegner valgkampen i USA, både historisk og nu i 2012.

Update: I foredraget inddrog Mark Herron en del valgkampsvideoer fra før og nu, og han har efterfølgende været så venlig at sende os en liste med links til videoerne.

Mark HerronMark Herron er cand. mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet og nu ph.d.- studerende ved Afdeling for Retorik samme sted. Hans ph.d.-projekt handler om brugen af personlige og nationale narrativer i præsidentiel retorik med udgangspunkt i Barack Obamas taler.

 

Onsdag d. 28. november 2012 kl.17.00-18.30 i lokale 14.2.50

Anders Greis:
Gode sange skriver ikke sig selv: Et retorikfagligt blik på kreativ ideudvikling

Når retorikforskere sætter fokus på kunstnerisk praksis, sker det ofte med afsæt i stil- og affektlære. Anders Greis peger i stedet på topik og argumentationslære som stærke ressourcer for forståelsen af kreative discipliner. Med udgangspunkt i specialet “Ideer falder ikke ned fra himlen” (skrevet sammen med Per Halstrøm) giver Anders Greis ved denne lejlighed sit bud på, hvordan sangskrivning kan forstås – og praktiseres – på et retorikfagligt grundlag. Arrangementet byder på både retorik og musik.

Anders GreisAnders Greis er cand.mag. i retorik og underviser i sangskrivning på Den Rytmiske Højskole. Han holder desuden foredrag, skriver sange for bandet Kaosbørn og vejleder andre sangskrivere.