Program forår 2015 – Københavns Universitet

Forside > Tidligere programmer > Program forår 2015

Program forår 2015

Vi har tre foredrag på programmet dette forår. Der er gratis adgang, og alle er velkomne.

Onsdag d. 25. februar 2015 kl. 17.00-18.30 i lokale 15A.0.13 (KUA2)

Peter Øvig Knudsen
Er dokumentarisme mulig?

Peter Øvig Knudsen har skrevet bøger om nogle af de mest dramatiske og smertefulde begivenheder i nyere tids danmarkshistorie. På den ene side har han høstet priser og anerkendelse fra den brede offentlighed. På den anden side har bøgerne givet anledning til voldsom debat og kritik fra nogle af de involverede personer. I Nakkeskuddet (2014) - og på denne aften i Retorikforeningen - genopsøger Øvig Knudsen nogle af de alvorligste konflikter, han har haft med de levende kilder. Han vil fortælle om kompromiser, han har måttet indgå i sit arbejde med at skrive sig op imod historien, og give et indblik i de overvejelser og udfordringer, der er forbundet med at fortælle virkeligheden.

Peter Øvig KnudsenPeter Øvig Knudsen, journalist og forfatter, findyrkede i en årrække især portrætinterview-genren i regi af bl.a. Press, Information og Weekendavisen foruden i et tv-samarbejde med Lars von Trier om døgnlange samtaler med kendte danskere. Siden årtusindskiftet har han koncentreret sig om sine dokumentariske bøger om bl.a. besættelsestiden, hippiebevægelsen og Blekingegadebandens politisk motiverede kriminalitet i 1970'erne og 80'erne.
 

Mandag d. 13. april 2015 kl. 17.00-18.30 i lokale 15A.0.13 (KUA2)

Maja Nyvang Christensen & Sine Cecilie Laub
Det blodige tabu

En kvinde iført en hvid kjole løber hen ad en strand, mens hendes hår vajer let i vinden. Hun føler sig fri og lettet, for hun har et stykke bomuld tilsat klor mellem sine ben - så ingen kan se, lugte eller opdage, at hun har menstruation.

Reklamer for menstruationsartikler har stor retorisk magt til at definere, hvordan vi opfatter menstruation og den menstruerende kvinde. På den baggrund har Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub i deres fælles speciale Med bind for øjnene (2014) sat fokus på reklamer for menstruationsartikler fra 1920 frem til i dag. Med afsæt i retorik- og kønsstudier undersøger de to, hvordan man reklamerer for noget, som ingen vil tale om: menstruation! der har været et kulturelt tabu i flere tusinde år og været forbundet med forbandelse, urenhed og skam.

Sine Cecilie LaubMaja Nyvang ChristensenMaja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub er begge cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet, hvor de har beskæftiget sig med emner som feministisk pornografi, kønnet kommunikation, first lady-retorik og samspillet mellem retorik- og kønsforskning. De arbejder som hhv. journalist og kommunikationsrådgiver og har sammen stiftet netværket SheSays Nordic.
 

Tirsdag d. 5. maj 2015 kl. 17.00-18.30 i lokale 15A.0.13 (KUA2)

Mette Bengtsson
Den gode politiske kommentator?

“Helle er på vej til EU.” “Pape, Olsen Dyhr og Østergaard har det svært som nye partiformænd.” “Valget kommer til at handle om økonomi.” Politiske kommentatorers udsagn om det politiske liv er blevet hverdag. De medieskabte ekspertstemmer har fået en privilegeret taleposition og et stort publikum. Med beretninger, referater, beskrivelser, forklaringer og spådomme, fortæller de, hvordan landet ligger - men ligger landet egentlig, som de siger, og argumenterer de for deres udlægninger? På basis af nærlæsninger, receptionsstudier og ekspertinterviews diskuterer Mette Bengtsson problematiske aspekter af genren og kommer med et bud på, hvad politiske kommentatorer kan gøre, hvis de i højere grad vil henvende sig til deres publikum som kritisk reflekterede medborgere.

Mette BengtssonMette Bengtsson er ph.d. i retorik på afhandlingen For borgeren, tilskueren eller den indviede: En praksisorienteret retorisk kritik af avisens politiske kommentarer (2014). Tidligere har hun arbejdet som politisk konsulent for Socialdemokraterne på Christiansborg og er nu ansat som videnskabelig assistent ved Afd. for Retorik på Københavns Universitet, hvor hun bl.a. underviser i argumentation, taleskrivning og politisk debat.